Va oferim gratuit desene de colorat cu anotimpuri, Primavara, Vara, Toamna, Iarna. Aceste desene de scos la imprimanta sunt potrivite pentru copiii care doresc sa stie mai multe lucruri despre serbarile primaverii, Pasti, Ziua Copilului. Aici gasiti imagini de colorat cu flori, fructe, alimente, dulciuri, animale, pasari, pesti, insecte, reptile.

magneti de frigider
Va place acest site?

Acasa > Jocuri > Jocuri educative de grup

 

 

Jocuri educative de grup pentru copii

 

Jocuri de prezentare

Sunt niste jocuri foarte simple care permit un prim contact si o apropiere. Este vorba de niste jocuri cu scopul de a afla numele si o anumită caracteristică minimă a fiecărui participant.
Când participantii nu se cunosc, acesta este primul pas pentru crearea unui grup ce lucrează dinamic si destins.
De obicei, evaluarea nu este necesară. Ea poate fi făcută doar pentru a putea
observa la sfârsit diferenta între această formă de contactare cu un grup si
frigiditatea altor moduri de initiere a activitătilor ori de a ne prezenta.

Jocuri din aceasta categorie >>

Jocuri de cunoastere

Sunt destinate cunoasterii reciproce a participantilor la o activitate. Înainte de a începe jocul, trebuie să fie asigurată întelegerea conditiilor. Deoarece jocurile sunt foarte usoare, ele facilitează crearea unei ambiante pozitive în grup, în special, pentru participantii care anterior nu se cunosteau.
Pentru unele din astfel de jocuri evaluarea nu e necesară iar în jocurile de cunoastere mai aprofundată, sunt utile. Adresând întrebări participantilor, se va observa cum sau simtit în timpul jocului.
Ar fi interesant ca la evaluare să participe toti participantii, de exemplu, transmitând un obiect în cerc fiecăruia care-l primeste să i se ofere posibilitatea să spună ceva.
Poate să fie utilă, în dependentă de grup, o scurtă discutie generală despre scopul acestor jocuri.

Jocuri din aceasta categorie>>

Jocuri de afirmare

Sunt jocuri în care un rol aparte îl are afirmarea tuturor indivizilor ca persoanelor, dar si a grupului. Jocul se bazează pe mecanismele de încredere în sine, atât pe cele interne (conceptii, capacităti...), cât si pe corelatia cu influentele externe (rolul în cadrul grupului, cerintele fată de alte persoane...).
Unele jocuri constau în constientizarea propriilor limite. Altele, din facilitarea
recunoasterii deschise, verbale a propriilor necesităti si din exprimarea lor, atât verbal, cât si non-verbal, implicând acceptarea lor de către grup. Jocurile stimulează spiritul si constiinta de echipă.
În desfăsurarea jocurilor deseori se evidentiază afirmarea personală în cadrul grupului care implică numeroase ocazii de rivalitate între participanti. Pentru evitarea acestor atitudini trebuie să se atragă atentie la implementarea jocului.
Jocurile de afirmare încearcă să valorifice calitătile pozitive ale persoanelor si ale grupului, pentru a favoriza o ambiantă în care toti să se simtă ca parte a unui întreg.
Afirmarea în conditii de egalitate e baza comunicării libere si a lucrului în comun. Uneori aceste jocuri creează situatia unei înfruntări fictive, care are ca obiectiv nu concurenta, ci favorizarea capacitătii de a rezista în fata presiunilor externe si a manipulării, de apreciere a capacitatătii de reactie într-o situatie ostilă.
Evaluarea jocurilor de afirmare e foarte importantă. Pe de o parte se evaluează dificultătile survenite în joc, pe altă parte noile aspecte descoperite: respectul celorlalti si al jucătorului ca persoană.
În plus, este o ocazie propice pentru valorificarea situatiilor din vieta cotidiană în care apar aceste probleme, de unde provin si din ce cauză (norme de comportament, valori dominante etc.).

Jocuri din aceasta categorie>>

Jocuri de incredere

Sunt, in mare parte, exercitii fizice pentru a trezi si consolida increderea in sine si in grup.
Este important de a găsi sustinere in interiorul grupului, atat pentru a sustine manifestările de solidaritate si unitate a grupului, cat si pentru a se pregăti pentru o activitate in comun, de exemplu, pentru o actiune ce poate presupune risc, efort creativ, etc.
Jocurile de incredere necesită o serie de conditii minime pentru ca fiecare participant să poată primi plăcere, să fie interesat si să inteleagă sensul jocului.
Jocurile de incredere se bazează pe două momente esentiale:
- conditiile create de insăsi ambianta grupului. Adică reactii, impulsuri,
temeri sau experiente ce conditionează sentimentul de abandonare a
grupului, si relatiile bidirectionale eu – grup, eu – eu, grup – grup, eu – tu.
- Schimbarea punctelor de referintă abituale ale relatiei noastre cu mediul.
Canalele informative pe care e bazată increderea de obicei sunt
unidirectionale. Jocurile de incredere provoacă schimbări spatio-temporale,
de exemplu, pun in evidentă unele mecanisme, si nasc alte fenomene.
Jocul este absolut voluntar. Nimeni nu poate fi obligat, nici măcar subtil, să realizeze sub “presiune morală” de care fiecare se teme cel mai mult ceea ce altii au făcut.
Fiecare persoană trebuie să-si cunoască rolul in joc si ar fi bine ca desfăsurarea acestuia să-i stimuleze participarea.
Pentru ca fiecare joc să se realizeze in conditii favorabile, trebuie să se mentină o liniste absolută. Zgomotul, zambetele pot influenta asupra stabilirii increderii.
Experienta ne-a demonstrat că există 3 greseli frecvente in practicarea acestor jocuri:
- devierea jocului spre competitie (cine face mai bine, cum e cel mai greu...)
sau inspre glumă;
- crearea unui “model pentru imitare”. Jocul este o experientă irepetabilă
pentru persoană si grup, astfel acesta nu se poate realiza “bine” sau “rău”,
doar că isi are propria dinamică si valorificare in dependentă de
participanti;
- ignorarea capacitătilor persoanelor participante. Grupul trebuie să se miste unitar, pentru a intări increderea RESPECTAND pe oricine.
Spre deosebire de alte activităti, evaluarea e indispensabilă pentru că:
- situatiile trăite pe parcursul jocului pot avea repercusiuni asupra relatiilor
din interiorul grupului, intr-un fel sau altul depinzand de decurgerea
acestuia;
- jocul, sau o anumită circumstantă in particular, pot de asemenea schimba
dispozitia si atitudinea participantilor, producand frustrări din “pierderea”
jocului.
Evaluarea are scopul de a explica toate tensiunile sau noile emotii trăite in joc, precum si constientizarea influentei personale asupra grupului.

Jocuri din aceasta categorie>>

Jocuri de comunicare

Sunt jocuri ce incearcă să stimuleze comunicarea intre participanti si urmăresc crearea unui proces de comunicare poliplanic in grupul in care, de regulă, se stabilesc niste roluri fixe.
Aceste jocuri tind să creeze un mediu favorabil ascultării active si comunicării verbale, iar pe de altă parte, să stimuleze comunicarea nonverbală (expresii, gesturi, contact fizic, priviri etc.), pentru a initia noi moduri de comunicare. Jocul va oferi pentru aceasta un nou spatiu cu noi canale de expresie a sentimentelor si a relatiilor in grup.
Jocurile de comunicare au propria lor valoare prin procesul de lucru, al cunoasterii anterioare si a relatiei cu mediul. Dinamica acestora, cat si a comunicării in general, este diversă si totusi, realizarea jocurilor in diferite momente poate aduce multe experiente noi grupului.
Evaluarea este interesantă pentru realizarea in perechi sau in subgrupe, apoi si pentru intreg grupul. Ea nu constă in evaluarea "preciziei" comunicării, a gesturilor etc., ci in crearea unui mediu favorabil exprimării sentimentelor si a noilor emotii.

Jocuri din aceasta categorie>>

Jocuri de cooperare

Sunt jocuri in care colaborarea intre participanti este un element esential. Se
examinează mecanismele jocurilor competitive, creand un mediu destins si favorabil cooperării in grup.
Chiar dacă in multe jocuri există un scop anumit, aceasta nu inseamnă că obiectivul jocurilor constă anume in aceasta, ci in experienta de comunicare si colaborare intre participanti.
Jocul de cooperare nu e o experientă stabilă si inchisă. De aceea se utilizează diferite variatii, pentru ca jocul să poată fi adaptat la necesitătile grupului.
Evaluare jocurilor este importantă pentru:
- exprimarea de către participanti a noilor experiente ce le-au trăit
- aprecierea atitudinilor de cooperare-competitivitate ce au apărut in joc
- dialogul despre atitudinile, mecanismele competitive in grup si in societate.
Pe parcursul unor jocuri si evaluărilor acestora, se poate clarifica că in jocurile de cooperare nu există un stereotip de "bine" si "rău", sau modelul unui jucător bun sau rău, ci doar există o unitate a grupului in care fiecare incearcă să-si aducă cel mai bun aport la atingerea unui scop.

Jocuri din aceasta categorie>>

 

planse desene colorat educative

 

picturi pereti

 

 

Cuvinte cheie

   Jocuri pentru copii, Jocuri online, jocuri educative de grup, activitati ludice, creative, activitati educative pentru copii, prezentare, cunoastere, afirmare, incredere, comunicare, cooperare

 

Cautare in site

Cautare in acest site
karate kyokushin taebo sibiu

Trimite mai departe



PLANSE EDUCATIVE

Anunturi

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

desene animate online copii

Publicitate




Anunturi



Alimentatie copii

sigur.info-internet mai sigur pentru copii



Free Dreamweaver Templates | Cheap Web Hosting